Het humaan papillomavirus (HPV) is een familie van virussen die de huid en de slijmvliezen infecteren.

Vaccinatie tegen HPV wordt aanbevolen aan jongeren (jongens en meisjes) om kankers te helpen voorkomen die door HPV veroorzaakt worden. Het gaat in de eerste plaats om baarmoederhalskanker, maar ook andere kankers van de aars en de schaamstreek en sommige mond- en keelkankers. Besmetting is mogelijk door intiem en seksueel contact. Bijgevolg wordt best zo vroeg mogelijk met vaccinatie gestart. Volledige vaccinatie bestaat uit twee inentingen voor meisjes en jongens van 9-14 jaar of 3 inspuitingen indien leeftijd 14+.

 

In België zijn er twee vaccins geregistreerd: GARDASIL® 9 (ter vervanging van het vroegere GARDASIL®) en CERVARIX®.   

Tot voor kort hadden enkel meisjes recht op een terugbetaling. Sinds 1 augustus wordt GARDASIL® 9 ook terugbetaald voor jongens van 12 tot en met 18 jaar. Zij kunnen nu ook, net zoals meisjes, op 2 manieren gevaccineerd worden:

- Gratis op school via het CLB of bij een dokter naar keuze voor de doelgroep

- Bij een arts, gedeeltelijk terugbetaald (€12,80/spuit) van 12 tot en met 18 jaar. 

 

Vanaf de leeftijd van 19 jaar kost een injectie €131,28. Sommige mutualiteiten bieden jaarlijkse vergoedingen voor vaccinatie die hier van pas komen. 

 

CERVARIX® wordt momenteel nog niet terugbetaald voor jongens. 

 

De gratis schoolvaccinatie voor HPV bij jongens werd in België opgestart in het schooljaar 2019-2020 voor jongens in het eerste jaar secundair onderwijs of in sommige richtingen van het Buitengewoon Onderwijs. Dit maakt dat veel jongens onder de 19 jaar nog niet gevaccineerd zijn tegen HPV. Zij kunnen nu van deze nieuwe terugbetaling genieten. Voor deze doelgroep is de huisarts de best geplaatste persoon om het vaccin te plaatsen.  

 

Meer informatie: www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-hpv

HPV vaccin